Henk Oostdam

# 10

Betrokken vrijwilliger, koffiedrinker, belastingadviseur en onrecht bestrijder.

Ik wil mij inzetten op het financieel gebied. Ook zaken als recht en rechtvaardigheid vind ik belangrijk. Rechtmatig is niet altijd rechtvaardig. De gemeente als overheid heeft een verantwoordelijke taak en soms gaat dat mis. 

Vertel iets over jezelf: waar kom je vandaan, wat doe je voor werk/studie, heb je een gezin? 

Geboren en getogen in de Weipoort bij Zoeterwoude ben ik een echt poldermens. Ik ben werkzaam als zelfstandig fiscaal jurist in een advies- en procespraktijk. Samen met Monique en onze zoon wonen we nu aan de rand van Boskoop met uitzicht op het Bentwoud. Onze dochter is al een tijdje het huis uit en net bevallen van haar eerste, een dochter.

Wat zijn naast de politiek en je werk/studie dingen waar je je mee bezighoudt?

Fietsen en schaatsen zijn mijn favoriete sporten om te doen en om naar te kijken. Wandelen doen wij veel sinds corona en eigenlijk bevalt dat wel, het is minder blessuregevoelig dan hardlopen. Met enige regelmaat leef ik me uit op trompet, hoewel dat niet meer zo vaak is als voorheen. Verder ben ik actief als vrijwillig bestuurder in diverse organisaties, waaronder Kiwanis waar ik ook internationaal actief ben. Namens Kiwanis mocht ik € 1.000.000 aan Unicef Nederland overhandigen.

Hoe ben je in de politiek gerold?

De politiek zorgt ervoor dat mijn vakgebied nooit saai is, dus daar ligt een sterke binding. Vier jaar geleden werd ik uitgenodigd door een paar wethouders om te praten over een situatie waar ik mee zat. Dat ik er mee zat was voor hen aanleiding om mij te polsen en te vragen om voor het CDA actief te worden.

Waarom CDA?

Het CDA als verbindende middenpartij past mij als een warme jas. Het CDA zoekt meestal naar mogelijkheden en consensus maar heeft ook wel wat principiële uitgangspunten waaraan het moeilijk tornen is. Op die punten is de partij soms onwrikbaar, hoewel dat bijna nooit op die wijze gesteld wordt. Ik ben een verbinder, ken nogal wat mensen en organisaties, daarbij heb ik mijn normen en waarden waar ik zeer aan hecht en die aansluiten bij de normen en waarden waar het CDA voor staat.

Waarvoor wil jij je aankomende 4 jaar gaan inzetten?

Ik wil mij inzetten op het financieel economisch gebied. Dat is waar ik professioneel affiniteit mee heb. Verder tref je toch ook wel zaken als recht en rechtvaardigheid waar het soms schuurt. Rechtmatig is niet altijd rechtvaardig, de Gemeente als overheid heeft een zeer verantwoordelijke taak en soms gaat dat mis. Dan lopen mensen vast tussen de regels, verantwoordelijkheden en de uitvoering daarvan. Daar houd ik mijn ogen en oren voor open.

Na afloop van je politieke carrière als raadslid, hoe zou jij herinnerd willen worden?

Als betrokken raadslid, hard werkend, soms eigenwijs maar altijd opstaand voor de ander. 

Onze slogan voor deze campagne is ‘Samen doen’. Wat betekent dit voor jou? 

Voor mij betekent dit precies wat het zegt. De maatschappij dat zijn wij. We moeten het samen doen. Competitie is mooi en het maakt dat een individu topprestaties levert maar het laat ook veel mensen achter. De mensen en de ruimte waarin je leeft, bepalen wat er kan, daar heb je rekening mee te houden. Samen doen geeft dat prima weer. Samen kom je verder.

Met wie zou jij iets samen willen doen en waarom? 

Le Dakar rijden met zoon Erik. Gewoon vanwege het afzien voor de prestatie, het teamwork dat ervoor nodig is om dat te realiseren en de ervaring die je elkaar geeft en die je meekrijgt.

Waar ben jij echt supergoed in?

Het is nogal wat om dat van jezelf te vinden. Ik heb een goed inzicht in de cijfers van onze gemeente. Daarbij ben ik redelijk goed in het vinden van relevante informatie en dan bedoel ik de informatie die je nodig hebt voor een goed inzicht in de problematiek die besproken wordt. Hoewel dat vaak niet zo lijkt, kan ik me inleven in de positie van anderen en vandaar uit redeneren wat het voor een ander betekent als het een of het ander gebeurt.

Wat is je favoriete punt uit de top 10 van ons verkiezingsprogramma?

Het draait in een samenleving om mensen en middelen. Ik heb er dus twee.
De belangrijkste is het goud van onze samenleving, de vrijwilligers. Deze mensen zijn onbetaalbaar. De vrijwilliger is een kruk waarop een ongelooflijk groot deel van onze samenleving draait. Van een ongelooflijke variëteit aan verenigingen en goede doelen tot zorg, brandweer en politie die allemaal werken met vrijwillige inzet van mensen.
Het tweede punt en eigenlijk niet minder belangrijk is een solide financieel beleid. Alleen als je je financiële zaken op orde zijn, heb je de rust en de ruimte om extra dingen te realiseren. Dat is ongelooflijk belangrijk als je echte stappen wil zetten naar een nog mooier Alphen aan den Rijn.